Bra att veta

Man brukar räkna med att en viss effekt täcker en viss yta. Gammalt hus med dålig isolering räkna ca 55W per kvadratmeter. Medelgammalt/Normalt hus med standard isolering räkna ca 45W per kvadratmeter. Nybyggt hus med bra isolering räkna ca 40W per kvadratmeter. (Summan blir vad en värmepump har i max effektbehov.)

Ex 1:
Dåligt isolerat hus på 120 m2 = 120 x 0.55 = 66 vilket betyder 6,0 - 6,6kW effektbehov.
Ex 2.
Normalt isolerat hus på 150 m2 = 150 x 0.45 = 67 vilket betyder 6,0 - 6,7kW effektbehov.
Ex 3.
Extra bra isolerat hus på 200 m2 = 200 x 0.40 = 80 vilket betyder 8,0 - 8,5kW effektbehov.


Placering av innedel

Bra att veta vid köp av värmepump är att den ska placeras vid ett så öppet och centralt läge som möjligt i huset. Har man flera våningsplan ska värmepumpen placeras på det nedre våningsplanet, då varm luft stiger uppåt. I vissa fall är det bättre att installera en värmepump med två innerdelar, för att få en jämn värme på mer än ett våningsplan. Låt någon av våra Energirådgivare kostnadsfritt göra ett hembesök hos just dig, för förslag på bästa placering.

I hus med krångliga planlösningar med mycket väggar och stängda dörrar rekommenderar vi att montera upp termostatstyrda värmeförflyttare som transporterar värme från ett rum till ett annat.

När det gäller val av modell är det mycket viktigt att värmepumpen är utrustad för vårt Svenska klimat. Många aktörer på marknaden säljer billigare pumpar som ej är byggda för vårt kalla klimat, och således ger mycket dålig effekt vid kyligare temperaturer. Val av styrka beror på hur stor yta som ska värmas upp, samt den nuvarande förbrukningen av el och olja för att hålla god värme i huset. En tumregel är att det alltid är bra att välja en lite kraftigare pump än vad man behöver. Vi hänvisar även här till våra Energirådgivare runt om i landet som är mycket duktiga på att ge förslag på lämplig styrka och modell.

Oftast är en värmepump den investering som ger den allra bästa avkastningen när det gäller energibesparing. Andra bra alternativ som vi gärna rekommenderar är att man monterar upp en extra isolerruta på befintliga 2-glasfönster eller tilläggsisolerar vinden.

Andra små enkla knep för att spara energi är att byta ut sina glödlampor mot låg energilampor, använda vattenkokare istället för kastrull samt att stänga av TVn och datorn istället för att använda standbyläget.